На Спаса Мати Божа на небі роздає діткам яблука

2010-08-19
Просмотров: 1210

Сьогодні православні та греко-католики відзначають одне з найбільших свят – Преображення Господнє. В Євангеліях мовиться, що Ісус Христос на горі Фавор преобразився перед своїми учнями: його обличчя засяяло, а одяг став білим, як світло. Сьогоднішнє свято нагадує людям про необхідність духовного преображення.

У народі цей день називають Другим, або Яблучним Спасом. 19 серпня люди йдуть до церкви святити виноград, яблука та інші плоди.

Незважаючи на те, що 19 серпня робочий день, у Свято-Іллінській церкві людно, бо приходять сюди не тільки головківчани, а й мешканці навколишніх сіл та Олександрії.

Настоятель Свято-Іллінського храму отець Христофор, секретар Олександрійської єпархії говорить:

–   З часу відкриття церкви у Головківці змінилося дуже багато. Змінилося у духовності, змінилися люди. Хочеться виразити щиру вдячність «УкрАгроКому», його керівникам за їхню працю. Вони зробили дуже правильний крок, що через два роки діяльності «УкрАгроКому» заклали камінь під будівництво фундаменту майбутнього храму. І це була закладка не просто будівлі храму, а закладка духовного і морального виховання людей, що найважливіше. Вже видно плоди їхнього правильного кроку.

У це свято Преображення Господнього хотілося б відмітити, що преобразилися душі людські. А це найбільше чудо, яке тільки може статися з людиною – преображення в душі. Зараз вже на причастя, на сповідь приходить набагато більше людей. А це показник того, що люди намагаються себе змінювати і змінювати на краще: позбавлятися від того, що колись робили у своєму житті і жили без Бога. Наприклад, на минуле свято ікони Божої Матері Почаївської причащалося 60 прихожан, і причащалися ж не всі, у храмі було набагато більше людей.

Найбільше приходять у свята, але людина, відвідавши храм у свято, потім приходить і в неділю, а дехто через таке свято залишається з храмом назавжди, стає нашим прихожанином. Звичайно, після довгих років атеїстичної боротьби проти церкви, проти людей і їх віри, тяжко. Ось у Головківці сорок років не було храму. Остання церква була зруйнована сорок років тому. І за останні чотири з половиною роки, відколи збудований Свято-Іллінський храм, приємно відмічати, що люди повернулися до Бога. Мені здається, це тому, що люди потребують спілкування з Богом. Вони це відчувають і отримують те, чого чекають: душевний спокій, зцілення своєї душі. Адже часто останнім часом люди звертають увагу більше на тіло, але забувають, що тіло дуже пов’язане з душею. І щоб допомогти своєму тілу, треба перш за все очистити свою душу.

Сьогодні свято Преображення Господнього, яке пройшло ще у ті роки, коли жив Спаситель. Він зі своїми учнями пішов на гору Фавор і на ній преобразився. Він показав ту благодать, яка очікує нас  у приближенні до Бога – людина наближається до Бога і відчуває радість. Його учні виразили свою радість тим, що сказали: «Господи, нам тут добре, давай залишимося тут». У цей день освячується основний плід – виноград нового урожаю – щоб було вино для причастя у наступному році, а також усіх плодів, які благословив нам Господь у цьому році: яблука, груші, сливи і все, що вродило. Дуже хороша традиція.

Останнім часом дуже активно йде у церкву молодь. І це радує, бо це наше майбутнє. Сьогодні серед прихожан головківського храму і гості з Італії. Подружжя Джанфранко і Олена Горі приїхали з Риму. Джанфранко глибоко віруюча людина, він вважає, що необхідно обов’язково ходити у церкву, бо це храм Божий, і люди повинні відвідувати його, відкладаючи усі справи. Вони багато подорожують по світу і в усіх країнах обов’язково відвідують храми. Цікаво поспілкуватися з подружжям Горі.

–   Церква православна своїми звичаями більш серйозна і більш строга, ніж католицька, – говорять вони. Якщо у католицькій церкві більше думають про зручності для себе, тобто сидять під час служби, можуть не дотримуватися посту, то у нас церква відноситься до цього інакше. На нашу думку, проблема православ’я – це недостатня робота з молоддю, у церкві дуже мало молодих людей. Багато людей приходить тільки у свято, хоча мали б відвідувати церкву набагато частіше. Багато хто думає, що можна не ходити у церкву, головне, вірити, виконувати заповіді, що також дуже важливо. Але ми так не думаємо, вважаємо що церкву треба обов’язково відвідувати, хоча найголовніше – любити Бога, любити ближніх, чого у нас, на жаль, не вистачає. Ми розуміємо, економічні проблеми на Україні дуже великі, але слід думати і про спасіння своєї душі.